KUCHARZ
Drodzy Uczniowie z myślą o waszej przyszłości edukacyjno-zawodowej proponujemy Wam naukę w zawodzie kucharz. Jest to zawód ciekawy, z przyszłością, wciąż rozwijający się i dający wiele możliwości zatrudnienia w kraju i zagranicą.
Nauka zawodu kucharza odbywa się w systemie trzyletnim, uprawniającym do egzaminów państwowych, potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
Można przystąpić do egzaminu, ale nie jest on obowiązkowy.
Absolwentów naszej szkoły, kształcącej w zawodzie kucharz przygotujemy do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- Przechowywania żywności
- Sporządzania potraw i napojów
- Wykonywania czynności, związanych z ekspedycją potraw i napojów
- W ramach zawodu kucharz zdobywa się kwalifikację T6: Sporządzanie potraw i napojów
Dzięki zrealizowanym zagadnieniom z przedsiębiorczości pokażemy w jaki sposób można rozpocząć własną działalność gospodarczą i realizować zawodowe marzenia.
Egzamin zawodowy potwierdzający kwalifikacje T.6 odbywa się pod koniec klasy III. Jest przeprowadzany przez OKE na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE
Zapewnimy:
- zajęcia praktyczne- zajęcia odbywają się w warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej, zakładach gastronomicznych
- wszechstronną pomoc i wsparcie w pokonywaniu trudności, wynikających z niepełnosprawności (nawet w przypadku większych deficytów)
- uczestnictwo w wycieczkach zawodoznawczych do zakładów gastronomicznych, zakładów cukierniczych, a także uczestnictwo w warsztatach kulinarnych z udziałem szefów kuchni znanych restauracji
Możliwości zatrudnienia:
- zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne itp
- zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe itp