CUKIERNIK
U nas zdobędziesz umiejętności:
- pieczenia ciast
- dekorowania tortów
- robienia mas i kremów
- sporządzania lodów i deserów
Nauka zawodu odbywa się w systemie trzyletnim, uprawniającym do egzaminów państwowych, potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Nowocześnie wyposażone pracownie, wysoko wykwalifikowana kadra, długoletnia praktyka w nauczaniu zawodu cukiernika, przyczyniają się do wysokiej zdawalności przez naszych uczniów zewnętrznych egzaminów zawodowych.
Uwaga! Można ukończyć szkołę bez konieczności zdawania egzaminu. Egzamin nie jest obowiązkowy.
Zapewnimy Ci:
Praktyczną naukę zawodu w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach cukierniczych, a także w pracowniach w Auchan – Bielany Wrocławskie
- Interesujące zajęcia praktyczne
- Wycieczki zawodoznawcze do cukierni na terenie Wrocławia
- Dodatkowe zajęcia zawodoznawcze w ramach projektów unijnych
- Możliwość rozszerzenia kwalifikacji zawodowych poprzez udział w kursach, organizowanych w ramach projektów. Dotychczas odbyły się:
– kurs carvingu (kurs rzeźbienia w warzywach i owocach)
– kurs baristy ( nauka umiejętności przyrządzanie różnych rodzajów kaw)
– kurs kuchni molekularnej (Kuchnia molekularna nazywana również kuchnią kreatywną jest to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.)
- Uczestnictwo w wystawach konkursach i wycieczkach
- Przygotowanie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, który przeprowadza Okręgowa Komisja Egzaminacyjna. Uczniowie, którzy zdadzą egzamin otrzymują dyplom honorowany w krajach unii europejskiej.