Cukiernik

U nas zdobędziesz umiejętności:

  • pieczenia ciast
  • dekorowania tortów
  • robienia mas i kremów
  • sporządzania lodów i deserów

Nauka zawodu odbywa się w systemie trzyletnim, uprawniającym do egzaminów państwowych, potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Nowocześnie wyposażone pracownie, wysoko wykwalifikowana kadra, długoletnia praktyka w nauczaniu zawodu cukiernika, przyczyniają się do wysokiej zdawalności przez naszych uczniów zewnętrznych egzaminów zawodowych.

Uwaga! Można ukończyc szkołę bez konieczności zdawania egzaminu. Egzamin nie jest obowiązkowy.

Zapewnimy Ci:

  • Praktyczną naukę zawodu w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach cukierniczych, a także w pracowniach w Auchan – Bielany Wrocławskie 
    113d115d.jpg
  • Interesujące zajęcia praktyczne     
  • Wycieczki zawodoznawcze do cukierni na terenie Wrocławia
  • Dodatkowe zajęcia zawodoznawcze w ramach projektów unijnych
    • Możliwość rozszerzenia kwalifikacji zawodowych poprzez udział w kursach, organizowanych w ramach projektów.  Dotychczas odbyły się:     

- kurs carvingu (kurs rzeźbienia w warzywach i owocach) 
- kurs baristy ( nauka umiejętności przyrządzanie różnych rodzajów kaw)
- kurs kuchni molekularnej (Kuchnia molekularna nazywana również kuchnią kreatywną jest to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.)

  • Uczestnictwo w wystawach konkursach i wycieczkach
  • Przygotowanie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, który przeprowadza Okręgowa Komisja Egzaminacyjna. Uczniowie, którzy zdadzą egzamin otrzymują dyplom honorowany w krajach unii europejskiej.

Cukiernik - zajęcia praktyczne

 

Kurs baristy

zobacz więcej zdjęć