CUKIERNIK

U nas zdobędziesz umiejętności:

  • pieczenia ciast
  • dekorowania tortów
  • robienia mas i kremów
  • sporządzania lodów i deserów

Nauka zawodu odbywa się w systemie trzyletnim, uprawniającym do egzaminów państwowych, potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Nowocześnie wyposażone pracownie, wysoko wykwalifikowana kadra, długoletnia praktyka w nauczaniu zawodu cukiernika, przyczyniają się do wysokiej zdawalności przez naszych uczniów zewnętrznych egzaminów zawodowych.

Uwaga! Można ukończyć szkołę bez konieczności zdawania egzaminu. Egzamin nie jest obowiązkowy.

Zapewnimy Ci:

Praktyczną naukę zawodu w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach cukierniczych, a także w pracowniach w Auchan – Bielany Wrocławskie

  • Interesujące zajęcia praktyczne     
  • Wycieczki zawodoznawcze do cukierni na terenie Wrocławia
  • Dodatkowe zajęcia zawodoznawcze w ramach projektów unijnych
  • Możliwość rozszerzenia kwalifikacji zawodowych poprzez udział w kursach, organizowanych w ramach projektów.  Dotychczas odbyły się:     

kurs carvingu (kurs rzeźbienia w warzywach i owocach) 
kurs baristy ( nauka umiejętności przyrządzanie różnych rodzajów kaw)
kurs kuchni molekularnej (Kuchnia molekularna nazywana również kuchnią kreatywną jest to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.)

  • Uczestnictwo w wystawach konkursach i wycieczkach
  • Przygotowanie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, który przeprowadza Okręgowa Komisja Egzaminacyjna. Uczniowie, którzy zdadzą egzamin otrzymują dyplom honorowany w krajach unii europejskiej.