Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
To bardzo atrakcyjny zawód.
Pracownik obsługi hotelowej jest dobrą propozycją dla uczniów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Kandydat do nauki na tym kierunku, powinien być sumienny i dokładny, musi lubić pracować z ludźmi. Jest, to również propozycja dla uczniów, którzy nie uzyskali zgody lekarza na pracę w zawodzie kucharz czy cukiernik. Kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej odbywa się w trzyletniej zasadniczej szkole zawodowej.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, agroturystyce. Posługuje się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługuje wyposażenie techniczne sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosuje środki utrzymania czystości. Prowadzi wstępną obróbkę owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów. Konserwuje bieliznę pościelową, stołową i odzież ochronną. Obsługuje urządzenia pralnicze, pielęgnuje trawniki, kwiaty.
Nauka zawodu odbywa się w pracowniach specjalistycznych i pokojach gościnnych na terenie Ośrodka, oraz w hotelach w mieście. Uczniowie mogą zdawać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe. Zdobyte w ten sposób kwalifikacje są honorowane na terenie całej Polski i Unii Europejskiej.
Zadania zawodowe w zakresie:
- prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
- prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
- czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
- prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców, sporządzaniem potraw i napojów,
- prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
- prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
- pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
- prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.